Peter Vos

CONCERTZANGER
Peter Vos heeft als lyrische tenor een ruime oratorium- en concertervaring op kleine en grote podia. Zo wordt hij veelvuldig geroemd vanwege zijn warme en dynamische Evangelisten-vertolkingen in de Matthäus en Johannes Passion van  J.S. Bach. 
Naast en na een succesvol afgeronde studie geneeskunde, genoot hij zijn zangopleiding bij sopraan Christa Wolfs-Van den Bosch, tenor  en dirigent Jos van Eyck en Wagner-tenor Manfred Jung tot medio 2008. Van 2010 tot aan diens plotse overlijden in 2012 werd hij gecoacht door tenor en dirigent Hein Meens. Hij volgde masterclasses bij John Bröcheler, Manfred Jung, Kurt Moll en interpretatielessen bij Joop Schets, Paul Waerts en Jan Joost van Elburg. Momenteel wordt hij gecoacht door zangpedagoog Frank Hermans.
Vanaf 2016 maakt hij voor zover mogelijk jaarlijks succesvolle muziektournees. Te noemen zijn concertreizen door o.a. China, Noord Italië, Noorwegen en Hongarije.

OPERA-, OPERETTEZANGER en ACTEUR/PRESENTATOR/DOCENT
Peter zong een verscheidenheid aan grote Opera-, Operette- en Musicalrollen in vele talen in binnen- en buitenland. Ook speelde hij een rol in een film over palliatieve zorg, geeft presentaties en verzorgt regelmatig lezingen.

CREATIVE
De laatste jaren werkt hij toenemend aan de producerende kant van het vak. Het schrijven van eigen producties, dramaturgie en regie zijn bescheiden ontwikkelingen in zijn carrière.

Peter combineert een inspirerende zangpraktijk met zijn werkzaamheden als arts voor mensen met een verstandelijke beperking.
Zie ook: www.petervostenor.nl

Als overtuigd atheïst raakt het me al jarenlang hoe emotioneel het luisteren naar één van de Passionen van Bach kan zijn. Zowel bij gelovige mensen als mensen zonder godsbeeld. Laat staan als je het zelf mag uitvoeren. Er zit zoveel levenswijsheid en menselijkheid verweven in deze muziekliteratuur. Als verhalen-verteller, zoals ik mezelf graag zie, een onuitputtelijke bron van gemoedstoestanden en ethische dilemma’s.
Het gebeurde mij als de evangelist in de Matthäus Passion op goede vrijdag 2019, terwijl de zon achter de kerk en de huizen naar de einder zakte. Bij de laatste, wegebbende klanken biggelden de tranen ineens langs mijn wangen, en bij mij niet alleen. Zo bijzonder kan het zijn als honderden mensen samen opgaan in dezelfde beleving, in hetzelfde verhaal, in dezelfde harteklop haast.  Die bijna ‘hemelse’ ervaring, samen met die een week daarvoor semi-scenisch uitgevoerde Johannes Passion die ik samen met Arjan heb mogen maken, maakten me zó enthousiast dat ik een eigen zoektocht begon, een nieuw verhaal bedacht, voor een modern muziektheaterstuk die deze zelfde emotie en wijsheid benadert, maar dan vanuit een niet-kerkelijk perspectief. Zonder daarmee de overtuigingen onderuit te halen en met diep respect naar mensen die wel een confessionele boodschap uit dit verhaal halen.
Naar mijn gevoel en overtuiging gaat het om een universele boodschap. En die universaliteit willen wij graag in dit muziektheaterwerk tot uiting laten komen. Als zuiver menselijk, humanistisch gegeven. 
Ik hoop dat de toeschouwer straks vindt dat wij in die opzet zijn geslaagd.